Jourservice på IVT Bosch värmepumpar och varmvattenberedare

Vi arbetar med märket IVT-Bosch

Vi på Allmänna Rörjouren har jour året runt kring Stockholms kommuner. Om du har fel på någon av dessa modeller nedan så var vänlig ring oss:
vårt telefonnummer är 08-55803553

Vi uppdaterar denna sida ständigt. Så om det är någon IVT – Bosch produkt som ej finns med i denna lista så kan vi hjälpa dig även med den.
IVT Premiumline A 9-15 Drift & skötsel
IVT IVT Premiumline A 9-15

IVT PremiumLine A är våra senaste luft/vattenvärmepumpar. Serien är utvecklad för att motsvara de krav vårt stränga nordiska klimat ställer. Samtidigt är den betydligt tystare än någon av sina föregångare. Värmepumpen placeras utomhus och utnyttjar uteluften för att värma ditt hus. PremiumLine A är det bästa alternativet för dig som har ett vattenburet värmesystem, men inte kan installera berg-, jord-, eller sjövärme. Ny teknik ger effektiv drift. PremiumLine A-serien ger värme i huset även när vintern är som kallast. Tack vare den unika scrollkompressorn produceras värme även när det är riktigt kallt.

En ny teknisk lösning samlar upp och leder bort kondensvattnet för att förhindra isbildning i värmepumpen. Lättplacerad utomhus. Ett nyutvecklat system med ljudhuvar dämpar ljudet när det leds ut och gör PremiumLine A-serien till våra tystaste luft/vattenvärmepumpar någonsin. Värmepumpen kan anslutas bakåt eller nedåt vilket ger dig större frihet när det gäller placeringen av värmepumpen utanför huset. Har du pool är värmepumpen dessutom utrustad med en särskild poolstyrning som ger energisnål uppvärmning av din swimmingpool. Värme och varmvatten året om. Tillsammans med IVT Kombimodul 200 A/W 300 A/W ger PremiumLine A-serien en komplett lösning för både värme och varmvatten året om. Den kan även samköras med lämplig el eller oljepanna. 5 snabba om IVT PremiumLine A9/A12/A15: Utvecklad för att klara det nordiska klimatet. Unik scrollkompressor producerar värme ner mot minus 20C. Ny teknik förhindrar isbildning. Vår tystaste luft/vattenvärmepump någonsin. Flexibla anslutningsmöjligheter.

IVT Air Drift & skötsel
IVT Air

IVT Air förvandlar iskall luft till skön inomhusvärme. IVT Air är en nyutvecklad luft/vattenvärmepump som producerar värme till vattenburna värmesystem även när det är riktigt kallt ute. Pumpen använder den lagrade solenergin i uteluften och förvandlar den till skön inomhusvärme. Tack vare en tyst och effektiv scrollkompressor maximeras effekten och ger mer värme och mer varmvatten än tidigare modeller. IVT Air är effektiv och kan producera 50C varmvatten till husets värmesystem även när temperaturen kryper ner mot minus 20C. Och ner till minus 5C kan den producera 65C varmvatten. Anpassad för det nordiska klimatet. Utomhusdelen har t.ex. både automatisk avfrostning och rostfri droppskål. Tack vare uppåtriktat luftfIöde minimeras även ljudnivån i utedelen.

I inomhusdelen finns en reglercentral som hjälper dig att enkelt ställa in önskad värme. Kombinera för komplett värmesystem. Modellerna 50/70/90 kan kopplas till modulen IVT 290 A/W eller till någon av kombimodulerna 200/300. IVT Air 120/150 kan kopplas mot kombimodul 300 och är då ett komplett värmesystem med varmvattenberedare, elpatron för tillskottsvärme samt reglercentral Rego 800. Samtliga modeller kan användas för samkörning med befintlig elpanna eller oljepanna som då endast används för tillskottsvärme. 5 snabba om IVT Air: Producerar värme till vattenburna värmesystem även när det är riktigt kallt ute. Tyst och effektiv scrollkompressor maximerar effekten. Utomhusdelen har både automatisk avfrostning och rostfri droppskål. Samtliga modeller kan användas för samkörning med befintlig elpanna eller oljepanna. För privatpersoner ingår 10 års försäkring på kompressorn och 6 års försäkring på värmepumpen.

IVT 490 495Twin Drift & skötsel
IVT 490 495Twin

Den perfekta lösningen för utbyte av frånluftsvärmepump. IVT 490 är den nya generationens frånluftsvärmepump. Den är utvecklad för att motsvara moderna krav på besparing, komfort, miljö och design. Perfekt när du ska byta ut en tidigare frånluftsvärmepump, oavsett tidigare märke. Skön boendekomfort. I grunden uppfyller IVT 490 fyra viktiga funktioner i ditt hus: värma, ventilera, ge tappvarmvatten och spara energi. Frånluftstekniken innebär att luften i ditt hus kommer att bytas ut cirka 12 gånger per dygn. Det betyder att huset alltid är väl ventilerat och du får en frisk och sund inomhusmiljö. Driftsäker med hög prestanda. IVT 490 är en utveckling av tidigare generationers frånluftsvärmepumpar.

Här har vi byggt in alla våra erfarenheter från mer än 100.000 installationer i svenska villor. De avancerade tekniska lösningarna gör den mycket enkel att sköta och att installera. Resultatet är en mycket driftsäker värmepump med bästa prestanda vilket ger trygg besparing. På köpet får du en lättplacerad och välisolerad värmepump med låg ljudnivå.

 • Hög prestanda ger trygg besparing
 • Enkel att sköta och att installera
 • Byter ut luften i huset 12 gånger per dygn
 • Perfekt vid byte av tidigare frånluftsvärmepump
 • Tystgående

IVT 590 Drift & skötsel
IVT 590

Effektiv lösning för dig med direktverkande el. IVT 590 återvinner ventilationsluft för att ge värme och varmvatten. Den kopplas till ett fläktelement som sprider värmen via inomhusluften. Alternativt kan IVT 590 sprida värmen via ett mindre vattenburet värmesystem (max 2 radiatorer). Framförallt är detta en mycket effektiv lösning för dig som har direktverkande el. Som alla frånluftsvärmepumpar använder den värmen ur rumsluften, som annars ventileras ut.

Du får helt enkelt ett perfekt komplement till din andra värmekälla. Allt finns inbyggt. IVT 590 kopplas via ett diskret minivattensystem till tystgående fläktelement som, tillsammans med din andra värmekälla, skapar behaglig värme i huset. Allt du behöver för värme, varmvatten och ventilation finns inbyggt i den kopparmantlade varmvattenberedaren.

 • Effektivt komplement till direktverkande el
 • Använder värmen ur rumsluften, som annars ventileras ut
 • Minivattensystem sprider behaglig värme i huset
 • Kopparmantlad varmvattenberedare
 • Tystgående

IVT 550 Drift & skötsel
IVT 550

Ger dig varmvatten till mycket låg kostnad. IVT 550 använder värmen i rumsluften, som annars ventileras ut, och producerar varmvatten till mycket låg kostnad. Med IVT 550 får du, förutom lägre energikostnad, ett bättre inomhusklimat. Frånluftstekniken innebär att luften i ditt hus kommer att bytas ut cirka 12 gånger per dygn. Det betyder att huset alltid är väl ventilerat och du får en frisk och sund inomhusmiljö. Samtidigt motverkas problem med fukt, mögel och radon. Det kompletta energipaketet IVT 550 innehåller ventilationsaggregat, värmepump och varmvattenberedare på en golvyta av 60×60 cm!

 • Producerar varmvatten till mycket låg kostnad
 • Byter ut luften i huset 12 gånger per dygn
 • Ger ett bättre inomhusklimat
 • Motverkar problem med fukt, mögel och radon
 • Komplett energipaket på en liten ytan, 60×60 cm.

IVT Greenline HE Drift & skötsel
IVT Greenline HE

Värmepumpen som är utrustad med den senaste generationens lågenergi-cirkulationspump. Vår nya jord-, berg-, sjö- eller grundvattenvärmepump IVT Greenline HE är utrustad med den senaste generationens lågenergi-cirkulationspump på både kalla och varma sidan. Det gör att elförbrukningen reduceras ytterligare vilket ger dig ännu lägre uppvärmningskostnader. Värmepumpen har ny design och ny reglerutrustning med samma beprövade teknik som IVT Greenline HT Plus. IVT Greenline HE finns som C-modell med inbyggd varmvattenberedare på 185 liter eller som E-modell med separat beredare, perfekt vid låg takhöjd eller större varmvattenbehov. Svanenmärkt för din och miljöns skull. Svanenmärkningen av IVT Greenline HE innebär att pumparna har klarat de hårda klimat- och miljökrav som Svanen ställer. Dessutom uppfylls kraven på funktion och kvalitet som är en del av Svanens vision för ett hållbart samhälle.

 • Komplett lösning för både uppvärmning och varmvatten
 • Hämtar energin från jord, berg, sjö eller grundvatten
 • Utrustad med den senaste generationens lågenergi-cirkulationspump
 • Välj modell med inbyggd varmvattenberedare (C) eller separat beredare (E)
 • Ger hög energibesparing

IVT Greenline HT+ Drift & skötsel
IVT Greenline HT+

Vår mest sålda värmepump för berg-, jord- och sjövärme. IVT Greenline HT Plus är vår mest sålda värmepump för berg-, jord- och sjövärme. Tekniken ligger steget före inom många områden, ett exempel är den unika och prisbelönta scrollkompressorn. Kompressorn är helt anpassad för optimal värmepumpdrift med dubbla tryckkammare och den nya FCM-tekniken (Frame Compliance Mechanism) för högsta prestanda och driftsäkerhet. Den överlägsna tekniken och scrollkompressorns unika fördelar gör att IVT Greenline HT Plus producerar 65-gradigt vatten. Det innebär att den värmer mer varmvatten för dusch och bad och ger varmare vatten till dina element. Det varmare vattnet till elementen gör IVT Greenline HT Plus till en perfekt lösning när du ska byta en tidigare panna där elementen är dimensionerade för högre temperaturer. Minimerar energiförlusterna. Den unika scrollkompressorn är först i världen att tillverkas enligt FCM-tekniken som innebär att varje detalj har optimerats med minimala toleransnivåer. En mängd fördelar samverkar för att minimera energiförlusterna och öka effektiviteten. Den höga precisionen ger säker drift och ökar livslängden. Tystast i klassen. Den nya tekniken och den höga precisionen innebär att scrollkompressorn har 3dB lägre ljudnivå jämfört med motsvarande kompressorer. Jämför gärna med andra värmepumpar: skillnaden är tydlig. Flerfaldigt prisbelönt. Kompressorns avancerade teknik har fått flera meriterande priser. Konstruktionen har hela 31 patent! Det innebär att endast IVT kan erbjuda denna ledande teknik. Svanenmärkt för din och miljöns skull. Svanenmärkningen av IVT Greenline HT Plus innebär att pumparna har klarat de hårda klimat- och miljökrav som Svanen ställer. Dessutom uppfylls kraven på funktion och kvalitet som är en del av Svanens vision för ett hållbart samhälle.

 • Producerar varmare vatten till dusch, bad och dina element
 • Unik och prisbelönt scrollkompressor med 31 patent
 • 3dB lägre ljudnivå jämfört med motsvarande kompressorer
 • Perfekt lösning vid byte av panna där elementen är dimensionerade för högre temperaturer
 • Svanenmärkt

 

IVT Premiumline X Drift & skötsel
IVT Premiumline X

Bergvärmepumpen som anpassar sig efter husets behov. IVT PremiumLine X-serien är en ny generation bergvärmepumpar som producerar exakt så mycket energi som huset behöver. En av nyheterna är att kompressorn och cirkulationspumpen är varvtalsstyrda. Det innebär att om huset behöver mer värme så ökar varvtalet. Och när det är varmt ute går hastigheten ned till ett minimum. Elektroniken styr så att värmepumpen anpassar effekten mellan 2,2 kW och 11 kW (modell X11) eller 4,5 kW och 17 kW (modell X15) beroende på behovet i huset. Någon elpatron för extra värme de kallaste dagarna behövs inte, dessutom är temperaturen alltid rätt anpassad till värmesystemet vilket ökar årsverkningsgraden. Värmer stora mängder vatten. IVT PremiumLine X-serien tillhör högtemperaturvärmepumparna, vilket innebär att de kan värma stora mängder varmvatten. Det betyder att du även kan duscha och bada till låga kostnader. Anpassar sig efter husets värmebehov. Detta är den första bergvärmepumpen som har riktig inverterstyrning där såväl kompressor som cirkulationspump anpassar sig efter husets värmebehov. Besparingen blir maximal. Oberoende tester på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut visar att besparingen kan öka med upp till 12 procent jämfört med bergvärmepumpar som saknar varvtalsstyrning.

 • Producerar exakt så mycket energi som behövs
 • Behöver ej extra eltillskott
 • Hög årsverkningsgrad eftersom effekten anpassas till värmesystemet
 • Klarar att värma stora mängder vatten
 • Inverterteknik maximerar besparing (upp till 12 procent jämfört med andra bergvärmepumpar)

IVT DVB 200/300 Drift & skötsel
IVT DVB 200/300

De bästa varmvattenberedarna för villor och mindre hyreshus. Vi gör det möjligt att välja storlek och typ av varmvattenberedare som passar just dina behov bäst. Har du bubbelbadkar, eller om familjen är stor och vill bada mycket, rekommenderas de större modellerna. Samtliga varmvattenberedare är anpassade för villor och mindre hyresfastigheter. Gemensamt är att de är mycket välisolerade för minimala värmeförluster. Vid större varmvattenförbrukning används någon av IVT:s ackumulatortankar. Maximal energibesparing. Varmvattenberedarna är specialutvecklade för att ge maximal energibesparing i samverkan med IVT PremiumLine eller IVT Greenline värmepumpar. När värmebehovet i huset är lågt prioriterar värmepumpen uppvärmning av vattnet, vilket ger maximal värmepumpdrift och bästa varmvattenkomfort. Slösa med varmvatten, inte med pengar. Tanken i varmvattenberedarna är rillad (vågformad) vilket ger en större anläggningsyta och därmed effektivare överföring av värmen. Samtliga modeller kan fås med eller utan aluminiumprofiler på sidan (matchar IVT PremiumLine X11/X15, IVT Greenline HE och IVT Greenline HT Plus). 5 snabba om IVT Varmvattenberedare: Finns i olika storlekar, anpassade för villor och mindre hyreshus. Ger maximal värmepumpdrift och bästa varmvattenkomfort. Ny teknik tar upp värmen effektivare. Finns i två utföranden, koppar och rostfritt.

Överlägsen livslängd och säkerhet. IVT Varmvattenberedare DVB 200 FC. Är fullt tillräcklig för det normalstora hushållet. Rymmer 185 liter varmvatten/105 liter radiatorvatten. De större modellerna rekommenderas vid större behov, till exempel när bubbelbadkar finns. Utförande: koppar. IVT Varmvattenberedare DVB 200 FR. Har inbyggd arbetstank för hög varmvattenkomfort, bra driftekonomi och är enkel att sköta. Rymmer 185 liter varmvatten/105 liter radiatorvatten. Modellen kan köras i kombination med Greenline HT Plus (max 11 kW) och IVT PremiumLine X11/X15. För större värmepumpar finns DVB 300 FR/FC. För extra trygghet finns det även en skyddsanod monterad. Utförande: rostfri.

IVT Varmvattenberedare DVB 300 FC. Har inbyggd arbetstank för hög varmvattenkomfort, bra driftsekonomi och är enkel att sköta. Modellen kan köras i kombination med större värmepumpar. IVT Varmvattenberedare DVB 300 FR. För extra trygghet finns det även en skyddsanod monterad. Utförande: rostfri. IVT Varmvattenberedare DVB 360 FC. Har inbyggd arbetstank för hög varmvattenkomfort, bra driftsekonomi och är enkel att sköta. Rymmer 360 liter varmvatten/110 liter radiatorvatten. Modellen kan köras i kombination med större värmepumpar. Utförande: koppar.

IVT 290 A/W Drift & skötsel
IVT 290 A/W

Bra lösning för optimalt utnyttjande av IVT Air. IVT 290 A/W är den moderna lösningen för optimalt utnyttjande av luft/vattenvärmepumparna IVT Air 50/70/90. En avancerad reglerenhet styr så att du automatiskt alltid har bästa värmeekonomi. Luft/vattenvärmepumpen, som använder värme ur luften utanför ditt hus, producerar huvuddelen av den värme och det varmvatten du behöver. IVT 290 A/W kopplas automatiskt in vid behov de allra kallaste dagarna. Den inbyggda varmvattenberedaren är rostfri och har elanod som skyddar för alla vattentyper. Detta ger överlägsen driftsäkerhet och livslängd. 5 snabba om IVT 290 A/W: Lösning för optimalt utnyttjande av IVT Air 50/70/90. Kopplas automatiskt in de kallaste dagarna. Avancerad reglerenhet styr för bästa värmeekonomi. Elanod skyddar för alla vattentyper. Överlägsen driftsäkerhet och livslängd.

Bosch EHP LW Drift & skötsel
Bosch EHP LW

Bosch EHP LW har tagit värmepumpstekniken ett steg längre. Andra generationens scrollkompressor reducerar ljudnivån med 30% och ger ännu högre effekt. Vi har också lyckats höja driftstemperaturen utan att tulla på säkerhetsmarginalen. Det ger extra mycket varmvatten och fungerar även i äldre hus med små radiatorer. Med Bosch får du alltid maximal trygghet. Vi har lyckats förfina tekniken utan att äventyra driftsäkerheten. Värmepumparna i EHP LW-serien har en scrollkompressor som ger högre effekt och driftstemperatur. Scroll-kompressorn har färre rörliga delar än gamla tiders kolvkompressorer, vilket ökar livslängden och sänker ljudnivå och vibrationer till rekordlåga nivåer. Med EHP LW ligger effektiviteten i toppklass bland värmepumpar. Tekniken gör också att du får generöst med varmvatten till dusch och sköna bad och har utprovats under flera år. Den ger unika fördelar och längre livslängd. Därför ingår vår 6-åriga trygghetsförsäkring i priset.

Gäller samtliga modeller EHP LW använder en världspatenterad scrollkompressor som ger extremt låg ljudnivå. Samtidigt får du en av marknadens högsta besparingar, mer varmvatten och överlägsen livslängd. Inbyggd reglercentral med fyrradig display. Enkel att sköta, du får information i klartext. Avancerad styrnings- och övervakningsfunktion som ser till att du alltid har varmt och skönt i ditt hus. Följande statistik kan avläsas på värmepumpens display: driftstatistik, gångtid, eltillskottstid, larmloggning av aktiva larm. Åtta olika temperaturer kan mätas: returradiatortemp., utelufttemp., varmvattentemp, rumstemp (förutsätter rumsgivare), kompressortemp., köldbärartemp., värmebärartemp. Inbyggd växelventil och elkassett på 3-6-9 kW. Smutsfilter med avstängning, lätt att rengöra. Inbyggda flexibla slangar reducerar stomljud och förenklar installationen. Servicevänlig uppbyggnad.

Kompressorljudhuv ger mycket låg ljudnivå. In- och utvändigt rostskyddsbehandlad pump med isolering och rostfria anslutningar. Flytande kondensering ger längre livslängd och högre besparing. Ny värmefördelarteknik i värmeväxlaren ger jämnare drift och högre verkningsgrad. Den unika funktionen CompSafe skyddar och övervakar kompressorn och kompressorns köldmediekrets. För varmvattenproduktion, välj CC200/300 Bosch Kombiberedare CC 200/300 är nyutvecklade för bästa varmvattenkomfort, bra driftsekonomi och enkel skötsel. Modellerna ger optimal effekt i kombination med Bosch vätska/vatten-värmepumpar i LW-serien upp till 17 kW.

Frånluftsmodulen återvinner värmen ur frånluften och ger optimal energianvändning. EL 280-modulen sköter frånluftsåtervinning i system med Bosch EHP LW värmepumpar. Den är komplett med fläkt, återvinningsbatteri och cirkulationspump. Enheten är kompakt och anpassad till standardmått 60×60. Frånluftsmodul EL 280 återvinner ventilationsluften även när värmepumpen står stilla och återladdar jorden/berget med värme för senare bruk, vilket höjer värmefaktorn ytterligare.

Bosch EHP AW Drift & skötsel
Bosch EHP AW

En ny generation luft/vatten-värmepumpar är här. Bosch EHP AW ger värme ur uteluften ända ned till minus 20 C. Den är ett mycket kraftfullt alternativ där det saknas berggrund eller tillräcklig tomtyta för att installera en markvärmepump. Du kan sänka tidigare värmekostnader med upp till 65 procent. Miljövinsten kan inte värderas i pengar. Tystare än tyst Redan vår förra modell var en av marknadens tystaste. Här har vi gått ett steg till. Luften tas in från baksidan mellan värmepumpen och väggen. Utblåset sker uppåt så att varken du eller dina grannar störs. En ny toppdel i aerodynamiskt kompositmaterial ger små luftströmmar och därmed minimalt ljud. Patenterad kompressor? Hjärta i värmepumpen är en högeffektiv och mycket tystgående scrollkompressor med världspatent. Den förfinade tekniken medverkar till att värmepumpen kan producera hela 65 C varmt vatten till värmesystemet. Detta minimerar behovet av extra värmetillskott och ger en hög årsvärmefaktor för maximerad besparing.

Utvecklad för Sverige Konstruktion och kapacitet är dimensionerade efter svenska förhållanden. Känslig elektronik är placerad inomhus där också alla inställningar och kontroller görs. Inbyggd kondensvattenavledning undanröjer både isbildning vid pumpen och fuktproblem intill husgrunden. Komplett värmelösning Med värmepumpmodulerna CC 160 eller CM 200/300 kopplade till Bosch EHP AW får du en komplett lösning för värme, varmvatten och tillskottsvärme i ditt hus. Du styr och övervakar enkelt med hjälp av den inbyggda reglercentralen. Bosch värmepumpmoduler är utvecklade för optimal funktion och effekt i samverkan med våra luft/vatten värmepumpar. Vill du behålla din nuvarande värmekälla (oljepanna/elpanna) för tillskottsvärme kan Bosch EHP AW även samverka med denna. Tillskottsvärme startar automatiskt vid behov.

Bosch EHP EW Drift & skötsel
Bosch EHP EW

Bosch frånluftsvärmepumpar återanvänder värmen ur ventilationsluften i ditt hus till ny värme och varmvatten. Tekniken ger dig mycket låga värmekostnader och passar alla befintliga hus upp till 130-140 kvadratmeter som ventileras med ett fläktsystem. På vintern producerar frånluftsvärmepumpen både värme och varmvatten. När tillskott behövs för värmebehovet kopplas den inbyggda elpannan automatiskt in. Under den varma årstiden används din frånluftsvärmepump endast för att ge dig billigt tappvarmvatten. Med Bosch frånluftsvärmepumpar byts luften i ditt hus cirka 12 gånger per dygn (uppfyller Boverkets krav). Du får en sund och behaglig inomhusmiljö.

Frånluftsvärmepumpen ingår i ett system där värme, varmvatten och ventilation styrs av värmepumpens datoriserade reglercentral. Rostfri beredare För att öka den totala driftsäkerheten och livslängden har vi valt att bygga in en rostfri varmvattenberedare med elanod, vilket gör att den tål alla typer av vattenkvaliteter. Den är mycket välisolerad mot värmeförluster och underhållsfri.  Frånluftsvärmepump för dig som bygger ett nytt hus med vattenburet system. EHP 2.0 EW/9.0/13.5 klarar hela husets behov av värme och varmvatten. En komplett lösning för värmeåtervinning med ventilationsaggregat, värmepump, elpanna och varmvattenberedare inbyggt i en kompakt enhet. Perfekt för nybyggnation.

EHP 2.0 EW/9.0/13.5 ger enligt Konsumentverkets test en besparing på ca 6.000-9.000 kWh per år i en normalstor villa. När värmepumpen värmt huset till önskad temperatur går den över till varmvattenproduktion. Den inbyggda elpannan kopplas in automatiskt för att vid behov ge tillskottsvärme. På sommaren värmer värmepumpen ditt tappvarmvatten till en mycket låg kostnad. EHP 2.0 EW/1.3 Effektiv sparlösning för villor med direktverkande el. Ett lättskött och effektivt system för värmeåtervinning med inbyggd ventilation, värmepump och varmvattenberedare. EHP 2.0 EW/1.3 ger värme till vattenburna, fläktelement eller minivattensystem samt tappvarmvatten. Systemet är komplett med ventilation och värmeåtervinning i en effektiv systemlösning. Denna lösning innebär att dina nuvarande elradiatorer finns kvar för tillskottsvärme. Behövs värme kopplas alltid värmepumpen in först. Du får alltid jämn och skön värme till låga kostnader.

Vårat telefon nummer: 08 558 03 553 fax: 08 558 03 552