Installation och service av golvvärme

Uponor Golvärme

LK Golvärme

Vi servar och installerar golvvärme

Om du har eller funderar på att installera golvvärme så kan vi hjälpa dig. Ring 08-55803553
Det finns 2 typer av golvvärme Elektrisk samt vattenburen golvvärme.
Den elektriska installerar man om det inte är möjligt att dra fram vattenburen golvvärme. Då elektrisk golvvärme inte är lika kostnadseffektiv att driva oftast som vattenburen golvvärme.
Man lägger ut den i slingor i golvet i rummet och isolerar neråt så strömmar värmen uppåt vid drift.
Den elektriska golvvärmen styrs då vanligen med en termostat som sitter på väggen.
Vattenburen golvvärme utgår ifrån det vanliga systemet.
Golvvärmerör dim. 16 mm: Max längd för golvvärmeslingan är 90 m, vilket motsvarar 15 – 20 m2
Golvvärmerör dim. 12 mm: Max längd för golvvärmeslingan är 70 m, vilket motsvarar ca 10 m2
Så fort det rör sig om ett våtrum ska tätskikt anordnas.
Så fort golvvärmerören inte ska installeras i betong eller flytspackel ska man använda golvvärmeplåt. Golvvärmeplåten är en avgörande del av konstruktionen som leder värmen från röret till övergolvet.
Beakta alltid risk för sönderfrysning av rören. Om det finns risk för frysning ska glykolblandat vatten användas.
Om man endast har golvvärme i huset så kan den styras direkt ifrån pannan.
Om man däremot har vanliga radiatorer i huset i kombination med golvvärme så krävs en shunt som sänker temperaturen på vattnet som går ut i golvvärmeslingorna.
Detta för att man ej ska bränna fötterna eller att värmen blir onödigt varmt. Samt att det även kan ge en förbättrad värmefaktor upptill 30%. Då en radiator som har mindre yta kräver högre temperatur för att värma ett rum.
Styrning av en vattenburen golvvärmeslinga sker antingen manuellt från fördelaren som sitter centralt där golvvärmerören matas ut. Alternativt kan man ha en rumstermostat (rumsgivare)
Den fungerar så att den antingen trådat eller trådlöst kommunicerar med en enhet som styr ventilen som sitter där rören matar ut till dom slingorna/slingan det gäller. Och därmed håller en lagom temperatur utifrån
hur man ställt in termostaten i rummet.
Golvvärme slingor är känsliga för störningar. Om man tappar ur sitt värmesystem. Eller om det på något annat sätt kommer in luft i värmesystemet så kan detta orsaka så att det blir luft i golvvärmeslingan.
Om det blir luft i ett värmesystem så påverkar detta funktionen på så sätt att man kan få cirkulationsstörningar som gör att golvvärmen inte blir varm.
Vi rekommenderar således automatiska luftklockor på golvvärme fördelarna för att minska risken för detta.
Andra saker som kan påverka funktionen är om värmesystemet till exempel om man har mycket smuts och klägg i sitt värmesystem som kan påverka möjligheten för vattnet att cirkulera.
Ventil eller styrning till ventil är även det vanligt förekommande orsak till att ett golvvärme system slutar att fungera.
Har du problem eller funderar på något annat angående golvvärme? Så står vi till tjänst att hjälpa dig med detta. Vi finns tillhands dag som natt dygnets alla timmar 365 dagar om året.
Om du är “normalt” händig så kan du själv utföra en hel del av momenten i golvvärmeinstallationen, dock bör inkoppling mot befintligt värmesystem utföras av fackman.
All elektrisk installation (inkoppling av cirkulationspump, rumsreglering etc.) ska utföras av behörig elektriker.
Du kan gärna ringa oss om det är något mer du undrar? Eller om du vill göra en beställning?
Vårat telefon nummer: 08 558 03 553 fax: 08 558 03 552